פרויקט חניון בייט, הינו חניון חנה וסע שייתן מענה לנוסעי הקו הירוק של הרכבת הקלה בירושלים.
מעל החניון מתוכנן לקום מגדל של כ-30 קומות ועוד מבנה מרקמי. כמו כן התכנון כולל חיבור לקירוי כביש בגין בעתיד, לכל הבאים מכיוון תל אביב ורוצים להשתמש ברכבת הקלה- קו ירוק.
החניון הינו בעל 7 מפלסים, שטח קומה טיפוסית בחניון הינו כ-19,000 מ"ר, שטח החניון הינו 90,000 מ"ר.
החניון יכלול כ-2,200 חניות לרכבים פרטיים וכ-30 חניות לאוטובוסים בחניון נפרד במפלס העליון של המבנה. כולל איזור פריקה וטעינה לבינוי העתידי.
החניון כולל 4 כניסות ו-2 יציאות. כמו כן מתוכננת חניה לכ-100 רוכבי אופניים עם מלתחות ושירותים.
הפרויקט גם כולל גשר הולכי רגל לשכונת גבעת מרדכי וגשר הולכי רגל עתידי לחיבור האוניברסיטה העברית.
האתגר
הפרויקט נמצא בסמוך לכבישים שד' בגין, בצלאל בזק – שמואל בייט, וגרשון שקד. בעקבות החלטות וועדות התכנון החניון הורחב ומתפרס מתחת לכבישים מרכזיים ופעילים בעיר. על מנת שלא לסגור כבישים מרכזיים אלה בזמן ביצוע הפרויקט, הוחלט לחלק את בניית החניון לשני שלבים. שלב א' – בינוי צפונית לכביש בצלאל בזק – באמצעות קיר דיפון זמני, אשר יאפשר את המשך הנסיעה על בצלאל בזק, לבאים ויוצאים מהעיר לכיוון כביש 16, שערי צדק, בית הכרם, ירידה לכיוון מלחה, מעבר לרחוב הרצוג וכו'. שלב ב' – לאחר סיום הבינוי צפונית לבצלאל בזק – הסטת התנועה על גבי החניון וביצוע חפירה ודיפון והמשך בינוי היכן שהכביש נמצא כיום והשלמת החניון.
שלבי הביצוע ותכנון הכבישים הסופי מחייבים הרחבה של גשר בייט (גבעת מרדכי) הקיים מעל למנהרות בייט בכביש בגין.
ביצוע החניון מתחת לכבישים ראשיים דורש לבצע את הכבישים כגשרים מעל לתקרת החניון.
בעקבות דרישה של מוסדות התכנון לאפשר בנייה עתידית של מגדל ובנייה מרקמית מעל לתקרת החניון נדרש לבצע ביסוס מסיבי והכנות נוספות בתוך החניון עבור בינוי עתידי זה. כבר בשלב ביצוע החניון.
החלטת וועדות התכנון על פיה יש לאפשר המשך עתידי של כביש 16 במנהור לכיוון מזרח דרשה תכנון מוקדם של תוואי מנהרות אלו מתחת לחניון וביצוע חפירה והכנות עבור המנהרות העתידיות כחלק מביצוע החניון.
בנוסף ביצוע החניון כולל בתוכו אלמנטים הנדסיים מורכבים כגון:
שלבי ביצוע
קורות טרומיות
גשרים
גשרי הולכי רגל
תקרות דרוכות
לוח"דים – לגישור על מפתחים גדולים.
איך פתרנו?
בדיקת חלופות לביצוע תוך הבנה כי החניון מהווה את הנתיב הקריטי של כל מחלף בייט.
שלבי הביצוע לוקחים בחשבון את כל האתגרים ההנדסיים, יציבות של מנהרת בייט הקיימת. הקמת מנהרה גג כבר בשלב של הקמת חפירה ודיפון. תכנון הסדרי תנועה שיאפשרו ביצוע הפרוייקט כלל העתקת תנועה זמנית על גג החניון מספר פעמים.
תכנון מוקפד ורחב הכולל התייחסות לכל הדרישות הנוכחיות והעתידיות של המבנה. תכנון מפורט של שלבי ביצוע המאפשרים את בינוי החניון ללא חסימת כבישים מרכזיים בעיר. חלוקת החניון לשני שלבים כמצוין מעלה על מנת שיהיה ניתן לבנות את החניון. ביצוע קידום זמינות לחפירה ודיפון של המבנה על מנת להקדים את ביצוע החניון על שלביו המורכבים.
״ה-DNA שלנו זה אנשים מקצוענים, נחושים ואמיצים. עם תחושת ייעוד וערכים ועם גישה שרותית, שמחה וחיובית לאנשים. שלא מפחדים להתעקש ולהתאמץ אבל גם לא שוכחים ליהנות מהחיים".